Now Reading
Слов’янська кола

Слов’янська кола

Нещодавно мене навідав друг з моєї батьківщини. Він був вперше в Україні, і вподобав великий відкритий ринок з його нерозбірливим лабіринтом прилавків і палаток, куди ми пішли скуплятися. Було спекотно, незабаром нас почала мучити спрага, і тому я зробив те, що роблю завжди, коли йду за покупками влітку: я купив квасу. В той час як я швидко допив напій до дна, насолоджуючись освіжаючою легкою гіркотою, наполовину повна чашка мого друга швидко відправилась до смітника. «Він трохи дивний», – прокоментував він. Після мого першого здивування через його реакцію, я згадав схожу долю своєї першої чашки квасу – тільки моїми словами тоді було «до цього ще треба звикнути».
Але коли ти до нього звикаєш, стає зрозумілим, чому влітку квас продають усюди. Трохи солодкий, квас, однак, зовсім не такий цукристий, як кока-кола й інші легкі напої, що продаються на ринку так само, як і в більшості місць по всьому світі. Квас трохи кислуватий – інколи більше, інколи менше, в залежності від якості, віку напою та місця, де він продається. Певного стандарту квасу немає, існує багато різних його варіантів. Рівень місткості газу різниться від майже однакового з натуральним продуктом до чогось більш схожого на газовані напої, до промислово виготовлених варіантів яких вже звикли сучасні споживачі. Деякі види мають досить міцний смак, трохи нагадуючи світле пиво, тоді як інші є більш легкими, близькі за своїм низьким рівнем міцності до бельгійського пива. Але чому порівняння саме з пивом? І що таке квас насправді?

Термін «квас» походить від слова «закваска», і це пов’язано з тим фактом, що в процесі приготування напою відбувається молочнокисла ферментація (бродіння) жита. Та на відміну від пива, де зерна обсмажуються, щоб утворився солод, у квасі використовується хліб як основа для бродіння. Цей процес використовується вже тисячі років, і квас та його попередники є одними з найдавніших напоїв, відомих людині. Він містить трохи алкоголю (1,4 % максимум). Крім освіжаючих, квас має також оздоровчі властивості. Він містить багато вітаміну В, плюс амінокислоти, мінерали, а також позитивно впливає на систему травлення.
Кожна родина має свій власний рецепт приготування напою, але зараз домашній квас витісняють пляшковий з магазинів або квас у великих жовтих цистернах на вулицях. Це підтверджує той факт, що квас досить легко робити.

У випадку, якщо вас ще мучить спрага і хочеться вгамувати її домашнім квасом, вам знадобиться трохи терплячості. Або, скоріше, багато терплячості, бо процес приготування хоч і не складний, але займає чимало часу. Якщо ви все ж хочете спробувати, ось що потрібно робити:

Візьміть трохи сухого чорного або житнього хліба, розріжте на маленькі шматки і трохи підсмажте їх на сковорідці або в духовці до рум’яної скоринки. Слідкуйте за тим, щоб не спалити хліб.
Розламайте (покришіть) хліб на маленькі шматки і змішайте з кип’яченою гарячою водою. Використовуйте приблизно 2 літри води на 250 грамів хліба. Дайте суміші охолонути при кімнатній температурі щонайменше 4 години.
Розчиніть приблизно 20 грамів дріжджів з 250 грамами хліба у теплій воді. Змішайте з цукром (приблизно 100 грамів на таку саму кількість). Залиште суміш на 10 хвилин у теплому місці, доки вона трохи не підійметься. На цьому етапі можна додати листочки свіжої м’яти для аромату.
Процідіть хліб і водяну суміш через марлю.
Перемішайте дріжджі і цукрову суміш.
Залиште у теплому місці приблизно на 8-10 годин.
Знову процідіть суміш і розлийте рідину в пляшки. Додайте трохи ізюму. Тримайте пляшки в холодному місці щонайменше 3 дні.

Тепер ваш квас готовий до вживання.

Текст Алекс Гьодде, Німеччина
Фото Наталя Новодранова, Україна
Переклад з англійської Дарья Суздалова, Україна

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.

Scroll To Top