Now Reading
Перша дегустація в “Whisky Club” відбулася!

Перша дегустація в “Whisky Club” відбулася!

Як часто нам наприкінці непростого трудового робочого дня хочеться отримати трохи тепла і простого спілкування. Сьогодні ми живемо у божевільному ритмі і, на жаль, багато цікавих, а іноді дуже банальних речей не помічаємо. Адже досить просто на мить зупинитися і насолодитися: спілкуванням з людьми, що оточують тебе, просто фактом присутності в тому або іншому місці.

У нашому місті створено багато клубів, ресторацій, співтовариств для того, щоб людина могла розслабитися, але ніщо не може замінити живого спілкування в колі людей, близьких тобі по духу та пристрастям. Коли людей об’єднують загальні цілі та смаки, спілкування відбувається просто і невимушено. А як може об’єднати людей різних професій віскі? Дуже просто! Адже віскі або люблять, або ні. Дегустації в нашому місті найчастіше проходять в закритому форматі для працівників ресторанної індустрії, так що для людини, яка є цінителем цього напою подібна інформація не завжди доступна.

У рестораторів компанії “ОРК Холдинг” народилася ідея – створити комерційний проект, орієнтований безпосередньо на цінителя віскі. У липні цього року під чуйним керівництвом Олени Ткаченко, керівника “ОРК Холдинг” і за участю “Wine Bureau” відбулася перша дегустація в гріль-барі “Big Ben”. Захід пройшов на ура! Невимушена атмосфера, чудовий напій і, звичайно ж, трепетне відношення до віскі, як до справжнього продукту, зробили своє – гості “Whisky Club” радісно спілкувалися, обмінювалися думками і контактами, уважно слухали коментарі сомельє. Як оцінити якість віскі? На це та інші питання професійно і дуже детально відповідав сомельє Іван Бачурін. Саме Іван, один з небагатьох, хто може розповісти про віскі, оскільки багато років займається вивченням створення, просування і поширення цього напою.

“Як правильно оцінити букет віскі, вловити щонайтонші нотки”? – задавалися питання із залу. “За допомогою органів сприйняття – нюху, смаку та зору. Смакові рецептори у нас у роті реагують на кисле, гірке, солодке і солоне. Для того, щоб отримати повнішу картину про віскі, просто понюхайте його” – порадив Іван.

По враженням та отриманим відгукам присутніх гостей організатори переконалися в блискучому майбутньому проекту, а також у величезному бажанні публіки проводити подібні заходи. Нашим цінителям дуже цікаві як культура пиття віскі, так і історія його походження.

Культура пиття віскі в країнах світу різна. Для ірландця і шотландця суміш віскі з содовою – просто блюзнірство. Американці ж, навпаки, люблять вживати віскі з льодом або содовою. Віскі відноситься до такого виду напоїв, які при змішуванні з водою не лише не втрачають своїх смакових якостей, а, навпаки, ще більше підкреслюються, по цьому вживати з содовою, можна і треба. Тим паче, що віскі, у відмінності від коньяку, краще пити холодним, ніж кімнатної температури.

Віскі відомий досить давно, про цей напій складено немало легенд, повір’їв і, звичайно ж, є певні традиції, як данина пошани до перших творців.

Так, ірландці традиційно не розбавляють свій віскі (чому сприяє його м’якість), а шотландці застосовують правило п’яти “S”: sight (подивитися), –оцінити колір і консистенцію напою; smell (понюхати), – відчути гамму запахів; swish (посмакувати) – пригубити і відчути смак; swallow (проковтнути) – зробити перший ковток; splash (плеснути води) – розбавити водою для повного розкриття смаку і аромату.

Віскі п’ють і як аперитив, і просто для тамування спраги, і замість коньяку, як завершальний акорд після обіду. Високоякісне віскі ніколи не п’ють з чарок, фужерів, стопок, звичайних склянок – і це теж традиція. Для правильної дегустації цього древнього напою використовують масивні і не високі скляночки з товстим денцем місткістю до 200 куб. см, звані тумблерами. Навіть існує легенда про те, що за старих часів винахідливі британці зрізали дно пляшки і використовували його як склянку для віскі.

Віскі можна сміливо віднести до напою терпіння. Адже тільки вдумайтесь, витримка 8, 12, 14, 18 років! А ще – в кожній провінції свій віскі, по цьому, у цінителів і організаторів “Whisky Club” попереду дуже багато теплих і простих в спілкуванні зустрічей, тим більше є щось, що об’єднує всіх цих людей різних професій – і це звичайно віскі!

See Also
blank

no images were found

Наступне засідання “Whisky Club” планується у вересні і вже відома назва дегустації “Від Хайленду до Оркні”: чотирнадцятирічний скотч “Royal Brackla” і “Highland Park”. Це напої з Шотландії, адже саме вона щоб підкреслити свій пріоритет у виробництві цього напою, віскі так і називає – скотч (scotch – шотландський). Причому, це слово зарезервоване тільки для віскі, по цьому усі інші шотландські продукти називаються Scottish. Не дивлячись на те, що по багатьох цих віскі в Шотландії з’явилось  років на 500 пізніше, ніж в Ірландії, хитрі шотландці привчили весь світ називати віскі “шотландський” – “скотч”, так що тепер в їх пріоритеті мало хто сумнівається.

Організатори “Whisky Club” разом з клубом цінителів віскі, що вже склався, чекають нових друзів для корисного та цікавішого спілкування.

Підготувала: Олена Ткаченко, керівник “ОРК Холдинг”.

Фото: Валіко

Переклад: Наталія Туренко

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top