Now Reading
Зеленський підписав меморандум з ЄС, який дозволить отримати 1,2 млрд євро допомоги

Зеленський підписав меморандум з ЄС, який дозволить отримати 1,2 млрд євро допомоги

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію меморандуму та кредитної угоди з Європейським Союзом, повідомили в Офісі президента.

Ці кошти обіцяють витратити на підтримку макроекономічної стабільності, платіжного балансу та реалізації реформ.

Пільговий кредит виплачуватимуть 2 траншами по 600 млн євро, строк кредиту не перевищує 15 років (тобто строк погашення), а відсоткова ставка не перевищує 2% річних.

Що потрібно для першого траншу?

Для першого траншу в 600 млн євро Україні потрібна нова судова реформа, реформування податкової та митної адміністрації, а також ліквідація податкової міліції.

Окрім цього, Кабмін має заповнити всі «тимчасово призначені» посади, на які під час епідемії коронавірусу призначали людей без відбору.

МОЗ має передати усі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у новостворене ДП «Медичні закупівлі України». Однак це рішення не стосуватиметься закупівель, що проводяться через спеціалізовані міжнародні закупівельні організації.

See Also
blank

Також уряд повинен продовжувати реформувати систему корпоративного управління держпідприємств за принципами ОЕСР.

Вимоги щодо другого траншу?

Наступні 600 млн Україна зможе отримати, якщо забезпечить незалежність Національного банку та досягне прогресу в угоді про асоціацію з ЄС. Другий транш має надійти не раніше ніж через 3 місяці після першого.

Цю угоду підписали під час робочого візиту до Брюсселя прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, міністра фінансів Сергія Марченка та очільника Нацбанку Кирила Шевченка.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top