Now Reading
ЮНІСЕФ закликав уряд зберегти «пакунок малюка» замість грошової виплати

ЮНІСЕФ закликав уряд зберегти «пакунок малюка» замість грошової виплати

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає український уряд зберегти програму «пакунок малюка» саме у натуральній формі, надаючи так звані «бебі-бокси», а не грошову виплату.

Про це йдеться на сайті ЮНІСЕФ в Україні.

Річ у тім, що уряд ухвалив рішення з 1 вересня монетизувати одноразову натуральну допомогу, яку досі батьки новонароджених отримували як «пакунок малюка». Замість пакунків батькам виплачуватиму цільову грошову компенсаційну виплату — 5 тисяч гривень.

Водночас, за даними ЮНІСЕФ, більшість батьків підтримує саме натуральну допомогу, у вигляді пакунків. Там наголошують, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.

В ЮНІСЕФ зазначили, що протягом двох років систематично збирали відгуки батьків на програму. Кажуть: за два роки кількість предметів у пакунку зросла у 2,5 раза. І якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу пакунку перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді.

Аналітики ЮНІСЕФ вказують і на економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету. Фінансова вартість товарів із пакунка малюка обійдуться батькам дорожче на 50-200%.

Так, згідно з нещодавнім опитуванням ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на родинний бюджет відчули 79% людей. Майже половині (49%) отримувачам «пакунку малюка» вдалося суттєво заощадити на купівлі товарів для немовляти на перших місяцях життя.

Батьки, які отримували пакунок, високо оцінювали користь програми та якість наповнення. В середньому предмети із пакунка малюка оцінюють у 4,8 бала з 5 можливих. Більш ніж половина отримувачів вважали вміст «пакунку маляти» достатнім і вичерпним.

«Пакунок малюка» або «бебі-бокс» — це одноразова допомога на кожного новонародженого, яка містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузки, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем.

Цю допомогу запровадив з 1 вересня 2018 року тодішній уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Раніше їх закуповували за кошти обласних бюджетів, а цього року вирішили закуповувати за кошти держбюджету для усіх регіонів України.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top