Now Reading
Як сім’я перехворіла коронавірусів, поради тих, хто вижив

Як сім’я перехворіла коронавірусів, поради тих, хто вижив

Директор по маркетингу компанії Chicco-Україна Лана Максимова зізналася, що разом з донькою і чоловіком заразилася коронавірусів. Їх тести на ПЛР показали позитивний результат. Жінка розповіла про симптоми, антибіотики та про те, наскільки державна медицина оперативно реагує на потенційних заражених коронавірусів.

Передісторія

Лана Максимова разом з чоловіком виховують 14-річну дочку, яка вже 3 роки навчається вдома онлайн. Пара регулярно займається спортом, вся сім’я має необхідні щеплення. Що стосується ставлення до вірусу, за словами Максимової, вірусом потрібно перехворіти. Але до пандемії сім’я вирішила підготуватися ґрунтовно: закупилися продуктами, масками, рукавичками, антисептиками, бактерицидною лампою, а також уклали декларації з сімейним лікарем.

Продумали подружжя і найбільш несприятливий сценарій. На випадок госпіталізації вони зателефонували з друзями та навіть написали дочки закритий конверт з інструкціями. Там були зібрані всі найважливіші документи, а також прописано, що робити та кому дзвонити.
– Чому ми так робили? Я в зоні ризику — гіпертонік і у віковій вилці 46-57, яка переносить вірус, як люди за 65. Чоловік якраз в тому віці, коли чоловіки важко хворіють, — пояснила Максимова.

З чого все почалося

За словами жінки, у них було дві хвилі захворювання. 25 лютого дочка Лани почала скаржитися на погане самопочуття і слабкість. Через пару годин у дівчинки почало боліти горло, посилилася слабкість, але температура не з’явилася. Сухість в носі змінилася нежитю.
На наступний день захворіло горло у самій Лани. Чоловік в цей час перебував у відрядженні та був здоровий.


27 лютого біля дівчинки з’явився дуже сильний сухий кашель без можливості нормально віддихатися.


– Оскільки у неї будь-який вірус, нежить переходить в трахеїт з бронхоспазмом, я спокійно починаю застосовувати відпрацьовану схему для перекладу кашлю у вологий: відхаркувальні (амброксол), но-шпа, інгаляції (вентолин / сальбутомол, пульмікорт, потім Боржомі, сода), тепле пиття, вологе повітря, провітрювання. Зазвичай робили гімнастику дихальну, але вона не може її робити через кашель. Але все має зворотний ефект: кашель тільки посилюється. Більш-менш допомагає мукалтин і тепле питво, — написала Максимова.

Що далі

У Лани ніяких ускладнень не було, турбувало тільки першіння в горлі і сльози з очей. Далі, протягом півтора тижня вони з дочкою постійно перебували в ліжку через сильну слабкість і біль у м’язах.

– епічність було, коли я розбила ртутний градусник і ми як два інваліди з донькою повзали, збирали ртуть, а потім ще й марганцем обробляли — як пробігти марафон дистанцію, — поділилася жінка.

Сім’я порівнювала всі симптоми з тими що публікувалися на той момент проявами коронавірус, але вони не збігалися. Єдине, що збіглося — сухий кашель у дочки.

Що приймали

Як тільки ставало погано, Максимова брала американський ібупрофен.

Вже були повідомлення, що ібупрофен не можна використовувати, але я ставилася до них як фейк, — написала Лана.

Чим закінчилася перша хвиля

Через півтора тижня жінка і її дочка були в нормі. Кашель пройшов, температура так і не з’явилася.
– До сімейних лікарів не зверталися, я тільки звозила дочку на таксі до приватного педіатра, прослухати, все було чисто, навіть трахеїт не ставили.
Ми вважали, що це був грип А. Після цього ми 2 тижні були здорові, як ми вважали, — розповіла жінка.
З 25 лютого Лана з донькою виходили на вулицю виключно в масках

Друга хвиля

Отже, Лана з дочкою перехворіли в кінці лютого і 2 тижні були здорові. Чоловік Максимової в цей період був в роз’їздах.
Історія набрала обертів 19 березня, коли Даша почала сильно кашляти. У дівчинки початок червоніти обличчя, губи посиніли, це було схоже на приступ астми. Всі ліки, які Максимова давала дочці, лише посилювали кашель. Температури не було, але дівчинка не могла розмовляти. Максимова прийняла рішення йти до районного педіатра.

Чому до районного? З прагматичних міркувань — доступ до тестів на коронавірус і якщо що швидка госпіталізація в опорні лікарні, в разі погіршення стану. Наївна, — пояснила Лана.

Прийом у педіатра

Лікар, з яким було підписано декларацію, ставив протокольні питання про контакти із зараженими, поїздках Італію, Іспанію і Китай. Запитала лікар і про симптоми, з яких у дівчинки виявився тільки сильний кашель.
– Прошу рентген, каже, почекаймо. Описую всю нашу ситуацію, питаю про тест на коронавірус, каже, що не та симптоматика.
Розповідаю, що всі ліки у нас викликають ще більший кашель. Залишає мукалтин, чаї з травами, тепле пиття, — згадує Максимова.
Лікар попросила давати дівчинці лоратадин і валеріанку, а також повідомляти про будь-які зміни.
– Увечері даю доньці лоратадин, знову без пересічних інших лікарських засобів, Даші від нього стає важко кашляти. Більше його не давали, — повідомила Лана.
Через сильний кашель дівчинки доводилося спати напівсидячи.

Симптоми

– Кожні 2 години обидві міряємо температуру, переживаю, що може бути субфебрильна. Температура нормальна. Кашель у Даші жахливий, коли не бачить, я плачу, не розумію, як їй допомогти, — згадує Максимова.

У Лани симптоми на той момент не проходили вже 15-й день, також вранці почало боліти горло. Через кілька днів час від часу з’являлася слабкість.
– Періодами, відчуття, що температура, міряю, але її немає. Озноб, регулярно, то ходжу одягнена, як матрьошка, то все норм. Знов почала боліти шия, як м’язовий біль і в місцях лімфовузлів. Болі в животі, як при розладі, періодично, — розповіла Лана.

На третій день кашель дівчинки не ставав слабкіше. Максимова почала розуміти, що педіатри не виписав нічого необхідного, щоб дочки стало легше. Тоді лікар написав, що Даші потрібно дати сироп Пакселадин і пити строго 5 днів. Дівчинка почала його приймати, але поліпшень не було.
Потім у дочки Максимової почалася сильна кровотеча з носа. Виявилося, що це через тиск 140, спровокованого кашлем.

Повернення чоловіка

На четвертий день симптомів з відрядження повернувся чоловік Лани. У період з 17 по 22 березня у нього був нежить і сильно боліло горло, але додому він повернувся вже здоровим і якийсь час перебував на самоізоляції.

Прийом у лікаря

Дочка Лани здала аналізи на коклюш, паракоклюш, кашель так і не проходив.
Педіатр на всі повідомлення відповідала, що ліки повинні накопичитися, щоб подіяти. На шостий день було все те ж саме.
Далі був прийом у педіатра. Дочка Максимової стала ще сильніше кашляти, скаржитися на біль близько сонячного сплетення.
– Педіатр каже, що накашляла. Аналіз на коклюш сумнівний. З огляду на, що ліки не працюють, педіатр відкидає діагноз коклюш.
Хрипів немає. Знову прошу рентген, знову відповідь — почекаймо. Знову питаю про тест, відповідь — не ті симптоми. Йдемо ні з чим, — розповіла жінка.

8 день

– Останній день прийому пакселадину, що втихомирює кашльовий центр.
Знову пишу педіатру, що нічого не змінюється. Педіатр просить здати ще на мікоплазму і хламідії. Вмовляю її на рентген, — написала Лана.
Результат аналізів виявився негативним, вони взяли у педіатра запит на рентген.

Рентген в приватній клініці

Рентген показав, що у дівчинки запалення легенів.
– Пишу районному педіатру, просить приїхати до неї. Це вже після обіду. Прослуховує Дашу, по рентгену підтверджує запалення легенів. Виписує 2 антибіотика. Фромілід і амоксицилін. І амброксол, який раніше посилював кашель, — згадує Максимова.
Жінка зажадала зробити тест на коронавірус.

Реакція на прохання зробити тест

В цьому розділі хочемо без змін залишити цитату Максимової. У відповідь: по клінічній картині ви пройдете (ну, так, вже запалення), а по історії (анамнезу) немає, тому що не було контакту. Ви ж розумієте, що це для галочки. Що лікування немає і вас будуть лікувати також, як зараз. Що поліклініку закриють на карантин що всіх посадять на карантин, і нас і вас. Що ви у нас вже 3-й раз і всіх, кого можна, заразили. Що лікарі отримають по шапці.
Заперечення Лани лікар відмовлявся приймати.

Що у підсумку

Жінка почала давати доньці антибіотики, але записалася до приватного лікаря. У клініці медики здивувалися, чому їй досі не виписали великий аналіз крові. На наступному прийомі Максимовій запропонували зробити тест на коронавірус.
– Вона пояснює, що спочатку зроблять доньці експрес-тест. Якщо він позитивний, потрібно відразу зробити ПЛР. І батькам зробити експрес-тест, — пояснила Максимова.
Відзначимо, ПЛР тільки після позитивного експрес-тесту. Він показує, наявність вірусу в організмі, чи є ми заразними.

Експрес-тести та ПЛР показали позитивний результат у всіх членів сім’ї. Максимова з чоловіком і донькою повинні знаходитися на самоізоляції 14 днів.

Де могли заразитися

Відповідь на це питання Максимова не знає. У сім’ї є лише здогадки, що вірус міг привезти чоловік Лани. Місцем зараження також могли стати аптека або супермаркет.

Коротко про головне

Максимова поділилася своїми висновками про ситуацію, що склалася.

  • Необхідно бути проактивним і в разі сумнівів відразу робити аналізи та обстеження до тих пір, поки не з’ясується діагноз.
  • Відразу робити КТ, він в рази безпечніше рентгена.
  • Спочатку звертатися до приватних лікарів
  • Робити тести в приватній клініці та не залежати від держмедицини. Оскільки, попри те, що вся країна мобілізована на боротьбу з коронавірусом, тести в держлікарні робитимуть тільки тим, у кого є всі необхідні симптоми. В якості яскравого прикладу Лана відзначила, що педіатр у звичайній лікарні не призначав 9 днів рентген, а також загальний аналіз крові.
  • Симптоми коронавіруса постійно змінюються, а МОЗ продовжує використовувати неповну симптоматику, коли головним критерієм називає контакт з людьми з інших країн.

Необхідно бути дисциплінованими та використовувати засоби індивідуального захисту. Оскільки, якби родина Максимової не дотрималася карантину, заразилося б дуже багато людей.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top