Now Reading
Новий «Нептун». Вперше у всій красі

Новий «Нептун». Вперше у всій красі

РК-360МЦ – комплекс крилатих ракет наземного базування з протикорабельною ракетою Р-360. Комплекс призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, десантних, танкодесантних кораблів та транспортів, які діють як самостійно, так і в складі корабельних груп і десантних загонів, та берегових радіоконтрастних цілей у простих і складних метеорологічних умовах, у будь-який час доби і року, при активній вогневій та радіоелектронній протидії противника.

Комплекс РК-360 МЦ має такі заявлені розробником тактико-технічні характеристики.
Дальність стрільби: від 7 до 280 км.
Віддаленість стартової позиції від берегової смуги – не більше 25 км.
Максимальна кількість ракет Р-360 в одному залпі — 24 одиниці.
Інтервал пуску в залпі — від 3 до 5 сек.
Час розгортання комплексу на новій позиції — до 15 хвилин.
Запас руху комплексу по суходолу — до 1000 км.

До складу комплексу входять:

1. Рухомий командний пункт РКП-360. Він призначений для автоматизованого управління складовими частинами комплексу 360МЦ, забезпечення стійкого зв’язку зі старшим начальником та елементами комплексу. Види зв’язку: супутниковий, КХ, УКХ. Розрахунок — 5 чоловік. Максимальний час розгортання — не більше 10 хвилин.
2. Ракета Р-360 в транспортно-пусковому контейнері ТПК-360. Ракета Р-360 має масу 870 кг, маса бойової частини -150 кг; діаметр ракети – 380 мм; максимальна дальність пуску – 280 км. Діапазон висот польоту Р-360 над гребенем хвиль — від 3 до 10 м;

3. Уніфікована пускова установка УСПУ-360. Вона призначення для розміщення, тимчасового зберігання, транспортування, підготовки до пуску та пуску ракет Р-360.

4. Транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360. ТЗМ-360 призначена для розміщення, тимчасового зберігання, транспортування та перевантаження чотирьох ТПК-360 з ракетами Р-360. Час розгортання — до 10 хвилин. Час перевантаження — до 20 хвилин Розрахунок – 3 чоловіки.

5. Транспортна машина ТМ-360. Вона призначена для розміщення, тимчасового зберігання та транспортування ТПК-360 з ракетами Р-360.

6. Комплект наземного обладнання КМО.

Пропонована структура ракетного комплексу 360МЦ: командний пункт, три стартові батареї, технічна батарея, підрозділи забезпечення.
У складі кожної стартової батареї – дві УСПУ-360. До технічної батареї входять шість ТЗМ-360 та шість ТМ-360. Максимальний боєкомплект комплексу РК-360МЦ з урахуванням усіх транспортних та стартових платформ у пропонованій штатній структурі – 72 одиниці протикорабельних ракет Р-360.

Головний виконавець дослідно-конструкторської роботи зі створення нового комплексу озброєння – Державне підприємство «ДержККБ «Луч». До кооперації з розробки та виробництва вкрай потрібного країні озброєння включені підприємства ДК «Укроборонпром» – крім ДержККБ «Луч», це «Оризон-Навігація», «Імупульс», «Візар», Національного космічного агентства України – ЦКБ «Арсенал», провідні оборонні приватні компанії – «Радіонікс», «Телекарт-прилад», «Укріннмаш», «Українська бронетехніка», ПАТ «Мотор Січ», КрАЗ.

Сергій Згурець

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top