Now Reading
В Україні набув чинності закон про валюту та валютні операції

В Україні набув чинності закон про валюту та валютні операції

7 лютого в Україні набув чинності новий закон про валюту та валютні операції, який передбачає скасування понад 20 валютних обмежень, що діяли як для бізнесу, так і для населення.

Зокрема, починаючи з 7 лютого українцям дозволили:

  • купувати валюту через інтернет-банкінг та термінали самообслуговування (такі операції можна буде проводити 24 години на добу 7 днів на тиждень);
  • інвестувати у закордонні цінні папери та інші активи (раніше для цього потрібно було отримати індивідуальну ліцензію НБУ, що значно ускладнювали цей процес). Інвестувати можна до 50 тисяч євро на рік;
  • переказувати за кордон до 150 тисяч гривень на рік без відкриття рахунку (раніше діяли жорсткі обмеження щодо переказу валюти на рахунки іноземних банків);
  • поштові оператори отримали право проводити операції з обміну валют, тобто українці зможуть обміняти гривні на іноземну валюту і навпаки у відділеннях Укрпошти та приватних операторів (наприклад, у «Новій пошті», якщо там отримають відповідну ліцензію) тощо.

Фактично закон означає, що Національний банк України вперше за 27 років дозволив українцям вільно користуватися валютою, інвестувати за кордон та купувати закордонну нерухомість. На зміну тотальному контролю прийде принцип: все, що не заборонено законом, — дозволено. Українці відчують послаблення відразу. Головні переваги — валюту можна буде купити онлайн і перераховувати за кордон без зайвої бюрократії. Тепер щодня можна купити онлайн доларів чи євро на суму еквівалентну 150 тисяч гривень. Суми, менші за цей ліміт, контролюватися не будуть.

Крім цього, в Україні значно спростилося валютне регулювання для бізнесу. Зокрема, іноземним компаніям дозволили виплачувати дивіденди своїм материнським компаніям за кордон (в межах 7 мільйонів євро на місяць), скасували норму обов’язкового резервування коштів на рахунку перед купівлею валюти, спростили валютний банківський нагляд за операціями (розраховуватись можна простіше).

See Also
blank

Також з 1 березня знизиться норма з обов’язкового продажу валюти підприємствами — з 50% валютної виручки до 30%.

Напередодні стало відомо, що щонайменше 3 банки почнуть онлайн продаж валюти вже 7 лютого. Зокрема, ПриватБанк, Monobank та «Альфа-банк».

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top