Now Reading
У Києві запрацював сервіс виклику таксі Uber

У Києві запрацював сервіс виклику таксі Uber

В Україні компанія почала роботу з найбільш масового продукту – бюджетного UberX.

Як стверджують представники компанії, возити киян будуть на автомобілях комфорт-класу, випущених не раніше 2008 року. Це будуть машини на кшталт Toyota Camry, Hyundai Accent, Kia Rio та інші.

Базові тарифи для киян складуть 25 грн за подачу, вартість за 1 кілометр 4,5 грн. При цьому також враховується вартість хвилин проїзду – 0,4 грн. Тарифи в Uber формуються наступним чином: плата за подачу + тариф за кілометр + тариф за хвилини. Мінімальна вартість поїздки – 40 грн.

Умови для водіїв

В Україні Uber працюватиме тільки з водіями, у яких є ліцензія на перевезення і довідка про несудимість. Якщо таксист хоче працювати з компанією безпосередньо, то йому необхідно оформитися в якості ФОП (фізичне особа-підприємець). В якості альтернативи, водії можуть працювати через посередника, який стягуватиме за свої послуги комісію. Зазвичай офіційні партнери Uber залишають собі приблизно 15% заробітку водія.

Механіка самої роботи досить проста, хоча існує безліч дрібних нюансів. Від запуску додатка і натиснення кнопки “Вийти на лінію” і до випадку, коли пасажир забув річ в автомобілі.

Система Uber працює просто і справедливо. Замовлення отримує найближчий до місця виклику водій. Щоб прийняти замовлення, у водія є 10 − 12 секунд, інакше заявка клієнта буде передана іншому.

Ще одна фінансова умова компанії, на яку напевно розлютяться таксопарки, – гарантований прибуток. Водій повинен відповідати трьом критеріям: він не просиджує штани на околиці, де важче отримати замовлення; приймає 8 з 10 замовлень; має рейтинг не нижче 4,7. Якщо все сходиться, то він отримуватиме почасову ставку навіть за відсутності замовлень. Ставка залежить від часу доби і дня тижня і складає від 50 грн/годину вночі в робочі дні до 180 грн/година в п’ятницю увечері або вночі у вихідні дні.

Тарифи в Uber формуються таким чином: базова ставка (плата за подання) тариф за кілометр тариф за хвилини. Оскільки в тарифі враховується і час, то за ситуації, коли пасажир захоче зупинитися для походу за хлібом, це буде враховано у вартості поїздки. Крім того, якщо в якомусь районі одночасно буде багато замовлень, то на карті водія ця зона буде відмічена червоним кольором, а до тарифів застосовуватиметься підвищувальний коефіцієнт (так зване “пікове ціноутворення”).

На цьому щедрість Uber не закінчується. Платформа намагається максимально згладити усі неприємні кути взаємовідносин водія і пасажира – за поганий рейтинг їй доведеться блокувати аккаунти обох сторін. Тому якщо водієві дістанеться, приміром, п’яна пара, яка в процесі поїздки зіпсує салон, то Uber компенсує витрати на хімчистку і час водія, витрачений на прибирання.

Гроші водії отримуватимуть раз на тиждень. Усі оплати пасажирів акумулюються на юрособі Uber в Нідерландах, після чого кожного тижня (зазвичай в понеділок або вівторок) розподіляються по партнерах-посередниках. Ті, після зняття комісії, перекладають їх на карти водіїв.

See Also
blank

Але і це не останній спосіб запрацювати за допомогою Uber. У сервісу ще є реферальная програма. Якщо водій приведе з собою колегу, то отримає за це 600 грн Правда, другу потрібно бути оформленим як ФОП і вчинити 50 поїздок за місяць. За словами Івана, така кількість поїздок зазвичай здійснюється за три дні.

У перші 30 днів водії зможуть їздити без довідки про несудимість (робиться до 21 дня) і ліцензію на візництво. Якщо ці документи не будуть надані впродовж 30 днів, то аккаунт водія буде заблокований.

“Як не завалити рейтинг за два тижні”

Uber радить водіям тримати машину в чистоті і без неприємних запахів, охайно одягатися і бути привітним. Виконувати прохання пасажира, на зразок перемикання радіостанцій (прощавай, шансон). Також варто їхати оптимальним маршрутом з використанням навігатора і не спізнюватися.

Першою причиною блокування аккаунта є стягування готівкової оплати з клієнта. Перебування в машині сторонніх людей, хамська поведінка, дзвінки клієнтові після закриття замовлення, порушення ПДД, передача облікового запису іншій людині – це далеко не повний список причин блокування.

У іншому, критерії є і по відношенню до пасажирів. Наприклад, Uber не повезе лижі і не допомагатиме з переїздом. Якщо пасажир п’яний, його теж можна не брати. Але потім водієві буде необхідно вказати цю причину в коментарях до замовлення.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top