Now Reading
Сьогодні Україна вшановує жертв Голодомору

Сьогодні Україна вшановує жертв Голодомору

Сьогодні Україна вшановує жертв Голодомору 1932-1933 років. Як раніше повідомили у Громадському комітеті зі вшанування пам’яті жертв Голодомору, цьогорічне вшанування присвячене тим людям, які тоді у 30-х роках рятували інших від голодної смерті.

«Наразі, на жаль, встановлено тільки близько 150 цих імен. Ця робота тільки починається, але надзвичайно важливо нагадати нам про тих героїв», – заявив напередодні в інтерв’ю Радіо Свобода член громадського комітету історик Володимир В’ятрович.

Сьогодні заплановано проведення пам’ятних заходів біля Національного меморіалу пам’яті жертв Голодоморів у Києві, в усіх обласних центрах та 32 країнах світу. У столиці організатори збирають всіх небайдужих біля станції метро «Арсенальна» о 14:00, звідки потім вирушать до меморіалу, де запланована панахида.

О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

Пам’ять жертв голодоморів і політичних репресій в Україні вшановують щороку в останню суботу листопада. Цього року в Україні на цю дату припали 80-ті роковини Голодомору 1932-33 років.

У 2003 році український парламент назвав, а 2006 – офіційно визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу.

У 2010 році судовим розглядом завершилася кримінальна справа за фактом здійснення злочину геноциду. Винними суд визнав сім вищих керівників СРСР та УРСР (зокрема і Йосипа Сталіна), і констатував, що, за даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору становить 3 мільйони 941 тисяча осіб. Також за даними слідства було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.

Джерело: Радіо Свобода

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top