Now Reading
Ігор – гід і володар часу

Ігор – гід і володар часу

Викладач, натирач підлоги, а потім гід у Лаврі

Перш ніж знайти теперішню роботу гіда у Києво-Печерській Лаврі, Ігор був натирачем підлоги. «З роботою такого роду є одна проблема – жодної їжі для роздумів!» Тому, коли у 1980 році він став гідом, це було для нього «вигідним компромісом – як щодо грошей, так і мотивації до роботи». Хоча робота натирача підлоги була «випадковою» – таке траплялось у часи радянського правління… коли ти не повністю відповідав обов’язковим ідеологічним вимогам. Ігор не охоче розповідає про цей період. До того «випадку» він викладав у одному з київських інститутів, що вивчав історію комуністичної партії. «Після п’яти років роботи мене взяли та звільнили», – просто каже Ігор.

Пристрасть до історії

Сьогодні Ігорю 57 років, тож недивно, що, за його словами, він вивчав історію у Києві, рідному місті. Смак до кумедних історичних дрібниць, коли відвідувачам Лаври потрібні пояснення, зберігся у нього до сьогодні. Він працює тут гідом 25 років, але тепер більшу частину часу займається дослідженнями у величезному архіві старого монастиря. Це його робота і задоволення.


Вільне володіння англійською

У 1982 році, після перших двох років роботи у Лаврі, Ігор побрався з учителькою англійської мови. Він часто за ці роки практикував мову, проводячи екскурсії гостям з-за кордону. Ось у чому криється таємниця того, що він так добре володіє
англійською!

 

Єдиний гід дзвіниці

У 1992 році, коли дзвіниця відкрилась для відвідувачів, Ігоря призначили її гідом. Він працював там до 2005 року, «коли дзвіницю вирішили закрити для громадськості, офіційно – для реставраційних робіт». Два роки по тому роботи припинились, але ще не завершені – дзвіниця досі закрита, і відвідувачі постійно запитують Ігоря, чи її можна оглянути.

 
 

 

У домашній атмосфері

Сьогодні дзвіниця вже не є робочим місцем Ігоря, проте здається, він досі залишається її володарем. Він часто піднімається нагору, щоб самому завести ваги старого годинникового механізму, навіть якщо це не входить до його обов’язків – просто для задоволення! Усередині кімнатки розміщено всі храповики складної годинникової системи, тут є його фотографії – це схоже на те, як у власній вітальні часто вивішують портрети. 

Відповідальність

За 27-річну кар’єру Ігоря в Лаврі годинниковий механізм ні разу не зупинився через випадковість. «Одної ночі я раптом прокинувся і згадав, що ми забули завести ваги. Я швидко встав і піднявся нагору вежі, щоб вчасно їх завести! Лише тоді зрозумів, що була середина ночі!» Ігор завжди все встигав, і система ніколи не зупинялась – і, безсумнівно, не зупиниться, поки Ігор залишатиметься володарем цього місця.

Текст і фотографii П’єр Жанмужен, Францiя
Переклад з англійської Маркіян Плесак, Україна

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top