Now Reading
Україна і росія підписали угоду про експорт українського зерна Чорним морем

Україна і росія підписали угоду про експорт українського зерна Чорним морем

Представники України і Росії у палаці Долмабахче в Стамбулі в п’ятницю підписали угоду про створення механізму для експорту українського зерна із чорноморських портів.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це на брифінгу заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. 

“Угода, яку ми підписали, відкриває шлях для комерційного експорту продовольства з трьох портів у Чорному морі – “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний”, – сказав Гутерреш.

Генсек ООН сподівається, що це допоможе знизити глобальні ціни на продовольство і стабілізувати світовий ринок. Він наголосив, що вирішити ці питання неможливо без “українських продуктів харчування і російських добрив”.

За словами Гутерреша, домовленості передбачають створення двох робочих груп. Перша буде очолюватись заступником генсека ООН Мартіном Гріффітсом і стежитиме за дотриманням умов судноплавства в Чорному морі. У її межах створюється спільний координаційний центр для моніторингу виконання домовленості.

Друга робоча група буде очолюватись генеральним секретарем ЮНКТАД Ребеккою Гірнспен і займатиметься полегшенням доступу російських добрив на глобальний ринок. 

See Also
blank

Як повідомлялося раніше, Україна та Росія не підписували один документ – йдеться про дві домовленості, які підписали Туреччина й ООН із Києвом та Москвою окремо. Від України на підписанні угоди був присутній міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від Росії – міністр оборони Сєргєй Шойгу.

За даними “Української правди”, угода передбачає, що контроль за портами “Одеса”, “Чорноморськ” і “Южний” повністю залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Документ не передбачає послаблення санкцій по відношенню до Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top