Now Reading
Опубліковано документи, що викривають репресії СРСР у Криму

Опубліковано документи, що викривають репресії СРСР у Криму

Служба безпеки України та Державна архівна служба відкрили доступ до архівних документів радянських репресивних органів у Криму.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Оприлюднені матеріали мають важливе значення в умовах гібридної війни з Росією і тимчасової закритості Кримських архівів. Зокрема про ініційовані з Москви масштабні репресії, що чинилися комуністичним тоталітарним режимом на Кримському півострові», – йдеться в повідомленні.

Серед документів, які можна переглянути онлайн:

  • акти про виконання смертних вироків органів ВНК–ОДПУ за 1920–1922 та 1928–1934 рр. та судових органів на території Криму за 1920-1941 рр;
  • протоколи засідань Кримських колегій Всеросійської надзвичайної комісії та президії Державного політичного управління у містах Сімферополь, Севастополь та Феодосія за 1921-1922 рр.;
  • частину протоколів засідань трійки УНКВС Кримської АРСР за 1937 р.

З архівними документами можна ознайомитися на офіційному вебпорталі Укрдержархіву у спеціальній рубриці «Документи Криму».

«Зазначені документи вміщують відомості про репресованих та фотографії до них. Наразі визначено перелік зі 106 архівних справ, що висвітлюють репресивну діяльність радянських органів державної безпеки у Криму, з яких оприлюднено електронні копії 30 справ», – йдеться в повідомленні.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top