Now Reading
Карантин в Україні – Висадка невакцинованих пасажирів з транспорту порушує Конституцію

Карантин в Україні – Висадка невакцинованих пасажирів з транспорту порушує Конституцію

Нові правила пасажирських перевезень між областями, які набирають чинності в Україні з 21 жовтня, є неконституційними, оскільки фактично порушують права і свободи громадян України.

Про це розповів виданню UBR експерт з конституційного права з Центру політичних реформ Олександр Марусяк.

Експерт зазначив, що при рейдах поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію. Однак при спробі висадити невакцинованого пасажира з транспорту поліцейські будуть порушувати Конституцію України, а конкретно – статтю 33, яка гарантує громадянам України свободу переміщення.

«Це – дитячий садок. У ст. 33 говориться, що обмеження свободи переміщення можливе тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати мали законну силу, то нехай приймають відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема» – підкреслив він.

Експерт додав, що 64 стаття Конституції передбачає можливість введення окремих обмежень прав і свобод громадян, але тільки в умовах військового або надзвичайного стану та із зазначенням термінів дії. При цьому ні перше, ні друге (не плутати надзвичайний стан з режимом надзвичайної ситуації, який введений в країні) в Україні з моменту початку пандемії не вводилося.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top