Now Reading
Рада ухвалила закон про відновлення ВККС, який ветував Зеленський

Рада ухвалила закон про відновлення ВККС, який ветував Зеленський

Верховна Рада схвалила законопроєкт №3711-д про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з пропозиціями, які подав президент Володимир Зеленський. За це проголосували 305 депутатів.

Відповідно до пропозицій Зеленського, із законопроєкту прибрали суперечливі положення про рішення першого складу Конкурсної комісії з визначення складу ВККС, які визначали повноваження міжнародних експертів та членів конкурсної комісії, призначених Вищою радою правосуддя. Зокрема, були враховані рекомендації Венеційської комісії. Відтепер рішення Конкурсної комісії з формування ВККС будуть вважатися чинними за умови їх підтримки чотирма членами, з яких щонайменше двоє будуть представниками міжнародних організацій.

Президент запропонував забезпечити пропорційне представництво членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які призначаються з-поміж суддів або суддів у відставці, не лише при формуванні складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а й при визначенні її повноважності. Таким чином, якщо у повному складі ВККС з 16 членів, щонайменше 8 з них мають бути суддями або суддями у відставці, то при неповному складі ВККС залишається можливість ухвалювати рішення при наявності хоча б 11 членів, з яких щонайменше шестеро є суддями або суддями у відставці.

Щоб спростити процедуру формування першого складу конкурсної комісії та проведення конкурсу до ВККС, рішення дозволили ухвалювати не лише голові Вищої ради правосуддя, якого досі не обрали, але й особі, яка виконує його обов’язки.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України – постійно діючий орган у системі судоустрою України, відповідає за добір суддів по всій Україні, переведення суддів та забезпечення їх належного кваліфікаційного рівня.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top