Now Reading
Облгази несанкціоновано відібрали газу із системи на 10 млрд гривень

Облгази несанкціоновано відібрали газу із системи на 10 млрд гривень

За перший квартал 2021 року українські обл- та міськгази несанкціоновано відібрали із системи 1,1 мільярда кубометрів газу.

Про це повідомляє державна компанія «Оператор газотранспортної системи».

Обл- та міськгази — це оператори ГРМ, які відповідають за доставку газу в наші домівки. У них є виробничо-технологічні витрати — це витрати газу під час транспортування, також компанії відбирають додаткові обсяги газу з ГТС, щоб забезпечити в системі розподілу необхідний тиск.

Як кажуть в Операторі ГТС, з лютого динаміка такого «додаткового» відбору суттєво погіршилася: в січні облгази відібрали з ГТС 38 млн кубометрів газу, у лютому — 380 млн, у березні — 675 млн.

«Немає жодного логічного пояснення, яке могло б із технічного погляду пояснити, чому втрати в розподільних мережах облгазів зросли майже у 20 разів за останні місяці опалювального сезону», — йдеться в повідомленні.

За словами очільника Оператора ГТС Сергія Макогона, сума нарахувань і боргів облагазів за цей відбір блакитного палива перевищила 10 мільярдів гривень.

«Для порівняння: чистий прибуток Оператора ГТС у 2020 році становив 20,4 млрд грн. Тобто половину прибутку, який отримав ОГТСУ від міжнародних операцій і транзиту, наразі «вимивають» у вигляді несанкціонованих відборів облгази», — наголосив він.

Магокон поскаржився, що хоч за законодавством облгази й мають самі платити за небаланси та газ для своїх виробничо-технологічних витрат, на практиці вони сильно затримують виплати, а механізму, який змусив би їх це робити вчасно, — немає.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top