Now Reading
Українські банки почнуть автоматично списувати борги з рахунків на вимогу виконавців

Українські банки почнуть автоматично списувати борги з рахунків на вимогу виконавців

Українські банки отримали можливість автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. На цей момент до системи автоматичного списання вже під’єднано сім банків, серед яких — державний банк ПриватБанк і monobank.

Про це повідомляє відкрита платформа «Опендатабот».

Зазначається, що ще 23 березня 2021 року Міністерство юстиції України випустило наказ, згідно з яким банкам дозволяється автоматичне списання грошей з рахунків боржників незалежно від типу заборгованості. Раніше виконавці та банки могли примусово стягувати кошти тільки по одному типу боргу — аліментному. Для інших випадків потрібен був окремий запит, а банки мали право максимум заблокувати рахунок. Однак тепер можна легко позбутися чималої суми на рахунку буквально по одному кліку мишки банківського працівника.

Списувати борги можуть у тих українців, які потрапили до Єдиного реєстру боржників. Станом на сьогодні там знаходяться 5,5 млн записів про борги. В основному, це борги перед комунальними установами, штрафи ПДР або несплата аліментів.

Банків, які будуть практикувати автоматичне списання боргів, поки тільки сім — Таскомбанк, ПриватБанк, monobank, ОКСІ-банк, Банк Схід, Індустріалбанк і ПроКредит Банк. Однак ще 44 українських банки тестують систему, 11 банків знаходяться на стадії консультацій і попередніх налаштувань для початку тестування. Це означає, що найближчим часом до системи автоматичного списання приєднаються 62 банки з 73 діючих в Україні.

Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції України дало дозвіл і приватним і державним виконавцям накладати автоматизований арешт на кошти боржників, які перебувають на рахунках у банках. При цьому такий арешт загрожує всім боржникам, включаючи неплатників аліментів.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top