Now Reading
Зеленський підписав закон про Бюро економічної безпеки

Зеленський підписав закон про Бюро економічної безпеки

Президент Володимир Зеленський підписав закон про створення Бюро економічної безпеки, яке боротиметься з економічними злочинами.

Як повідомили на сайті Офісу президента, основною функцією бюро буде аналітична робота, а не силові повноваження. Зокрема воно аналізуватиме бенефіціарів фінансових операцій і визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес чи державних структур. Бюро відповідатиме за боротьбу з економічними злочинами та отримає відповідні повноваження Служби безпеки та податкової міліції.

“Після ухвалення закону про Бюро економічної безпеки СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів щодо корупції та організованої злочинної діяльності у сфері управління та економіки. Це дасть змогу СБУ сфокусуватися на виконанні завдань, які справді безпосередньо пов’язані з безпекою держави, з контррозвідувальною діяльністю у сфері економіки”, — зазначено в повідомленні.

Діяльність Бюро спрямовуватиме та координуватиме Кабінет міністрів. До повноважень нового центрального органу входять:

See Also
blank

  • виявлення зон ризиків у сфері економіки шляхом аналізу структурованих і неструктурованих даних;
  • оцінювання ризиків і загроз економічній безпеці держави, напрацювання способів їхньої мінімізації та усунення;
  • надання пропозицій щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань усунення передумов для створення схем протиправної діяльності у сфері економіки;
  • забезпечення економічної безпеки держави шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави;
  • збирання та аналіз інформації про правопорушення, що впливають на економічну безпеку держави, та визначення способів запобігання їхньому виникненню в майбутньому;
  • планування заходів у сфері протидії кримінальним правопорушенням, віднесеним законом до його підслідності;
  • виявлення та розслідування правопорушень, пов’язаних з отриманням та використанням міжнародної технічної допомоги;
  • складання аналітичних висновків і рекомендацій для державних органів з метою підвищення ефективності ухвалення ними управлінських рішень щодо регулювання відносин у сфері економіки.

В ОП зазначили, що створення Бюро було одним із пунктів передвиборчої програми Володимира Зеленського та партії “Слуга Народу”.

Прокоментуй!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Scroll To Top