Королівський, шурф №1

Дрогобич – в ньому вся сіль

0 Shares
0
0
0


Дрогобицька солеварня – історична перлина Галичини. Її часто називають найстарішим підприємством України, що працювало безперервно з часів заснування. Знаходиться виробництво в м. Дрогобич, Львівська область..

Історія солеварні

Точна дата відкриття солеварні невідома. Часто можна почути, що вона працює ще з 1250 року, проте документальних підтверджень цьому немає. Археологи ж стверджують, що люди селилися біля соляних джерел ще в XI–XIII століттях. Імовірно, саме солеваріння стало причиною появи міста.

В історичних джерелах вперше дрогобицьку сіль згадано у листі папи Боніфація IX до перемишльського єпископа Еріха від 1390 р. У ньому йдеться не лише про сам факт існування Дрогобича, а й про передачу десятини солі галицькому архієпископству.

Під час археологічних розкопок навколо солеварні знайдено понад тисячу побутових артефактів VI – XX ст. Проте доведеним вважається існування солеварного виробництва лише з XVIII століття.

Виробництво солі

Приміщення солеварного заводу – це різні за часом побудови будинки, що розташовані на території в 5,8 га. Робочим є тільки найстаріший королівський шурф №1, що введений в експлуатацію ще в XV ст. Глибина шахти-колодязя – 48 м.

Виробництво солі базується на випарюванні природних відстояних розсолів (інша назва – “ропа”) в мідних сковорідках – “панвах”. Розсіл відстоюється в унікальних розсолозбірниках, яких в Європі більше не має. Унаслідок випаровування води, відбувається перенасичення розсолу та осідання кристалічної солі. Випарюють сіль за допомогою дров, бо газ тут відключили ще у 2012 р. Позаяк випарювання таким методом довге, за день виходить до 700 кг солі, а за рік видобувають всього 180 т. На газу печі допомагали випускати до 10 000 т солі на рік.

Модернізація виробництва гальмується технічними обмеженнями й браком коштів. Спосіб виробництва солі тут унікальний і відповідає технологіями XIII століття, тому солеварня є претендентом на внесення до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Видобуток солі тут невеликий, проте це зберігає місцеву фізико-хімічну рівновагу і не допускає утворення пустот в ґрунтах.

Про сіль

Випарована з природної ропи сіль вважається чистішою та кориснішою ніж та, що добувається в шахтах або видобута з морської води. В ній майже відсутні домішки гіпсу та брому, а нерозчинних у воді речовин не більше 0.45%. Разом із тим, в ній немає і йоду, тож на завершальному етапі видобутку сіль проходить етап йодування.

Щойно випарувана сіль нагадує снігові пластівці. Вона тепла і менш солона на смак, в порівнянні з кінцевим продуктом. Випарювання солі, на противагу звичайному способу подрібнення твердих порід, дає змогу моделювати кінцевий вид продукту. Цікавими є кристали у формі риб’ячої луски, або нарощені у вигляді квітки.

Дрогобицька сіль дорожча за інші види солі, проте останнім часом попит на сіль зростає. Серед замовників заводу є як торгівельні мережі, так і приватні підприємства. Також, навіть при високій собівартості, добута стародавнім способом сіль є привабливою туристичною та сувенірною продукцією. В магазинчику при солеварні можна придбати різноманітні набори солі зі спеціями, сиром, кавою. Кава з корицею та сіллю є відомим місцевим смаколиком.

Тож, якщо будете у Дрогобичі, обовʼязково завітайте до солеварні – подивіться, як народжується “біле золото” і посмакуйте місцеву каву з соляними кристалами.


Текст: Наталія Бабак
Фото: Наталія Бабак та Тетяна Косоротікова

0 Shares
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.

Вам також може сподобатися

Все нашеМікроблоги Friendbuzz

Українська служба мікроблогів Friendbuzz відкрила можливість реєструвати корпоративні облікові записи. Відтепер завести свій мікроблог можуть організації, такі як…